Zoopet
Cyphotilapia frontosa, Magara
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Cyphotilapia frontosa, Magara
Tanganyika puckelhuvud


Vetenskapligt namn:
Cyphotilapia frontosa, Magara
Tidigare vetenskapligt namn:
Paratilapia frontosa
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Tanganyika puckelhuvud
Ursprung:
Tanganyikasjön: Magara, Burundi.

Foto: Ad Konings
Köttätare (fisk (till stor del Cyprichromis) och större ryggradslösa djur). Den äter i akvarium allt standardfoder, inklusive små fiskar.
I sin naturliga miljö lever den i sedimentrika klippbiotoper på 10 till 100 meters djup. De flesta exemplar återfinns mellan 40 och 70 meter.
Frontosan är munruvare (honan ruvar väldigt länge, ca 5 veckor). I sjön är hanarna inte revirhävdande utan simmar runt i biotopen, den är harembildande.
I akvarium är den fredlig och inte speciellt revirhävdande. Den hålls bäst i en grupp på 5-6 individer (gärna betydligt fler honor än hanar). Ett lämpligt akvarium skall innehålla några gömställen och vara rejält stort eftersom det är en stor fisk. Gamla hanar kan bli 40 cm, men en max.storlek på "bara" 30 cm är mer normalt.
Stora hanar kan i akvarium ta ganska stora fiskar som t.ex. vuxna Tropheus. Frontosor som odlats i några generationter brukar "tappa" sitt rovbeteende i akvarium.
Färgmässigt skiljer det inte så mycket mellan hanar och honor. Hanarna blir dock större och utvecklar en större puckel. Det förekommer flera olika geografiska varianter som kan hittas runt hela sjön. De skiljer sig ganska lite från varandra, i regel har de varianter som lever på djupt vatten en intensivare blå färg.
Varianten på fotot kommer från Magara i Burundi.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Frontosa
Kommentar av: vargen.ekman @live.se den 2008-08-22

Har en grupp på 10st blue mpimbwe går med 10st gökmalar och 2 hästnosciklider,har dessa i ett 720 sparsamt inrett endast en liten stenhög. Allt för att frontosan ska komma till sin rätt,då har den möjlighet att färga ut ordentligt. Så ett stort kar är att rekomendera, som för de flesta större ciklider. Grejen är den att i alla mina kar går stora ciklider.

trågig
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-29

har 3 st(1 hane o 2 honor) de är riktigt tråkiga att ha i karet kommer nästan bara fram när de är mat dags elle när de ska leka.Annars så e dom riktigt skygga.

Men det är en riktigt vacker fisk:P

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES