Zoopet
Xenotilapia papilio, Kanoni
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Xenotilapia papilio, Kanoni
Fjärilsxenotilapia


Vetenskapligt namn:
Xenotilapia papilio, Kanoni
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Fjärilsxenotilapia
Ursprung:
Tanganyikasjön: Kanoni, Zaire.

Foto: Ad Konings
Köttätare. Den äter små ryggradslösa djur som lever i sedimentet på klipporna och som skiljs ut genom att klippsedimentet filtreras genom gälarna. Lämpligt akvariefoder är smått fryst och levande foder kombinerat med torrfoder med ett vegetabiliskt inslag.
I sin naturliga miljö lever den i klipp- och övergångszonen på 10-50 meters djup. Vuxna fiskar håller ofta ihop parvis medan ungfisk oftast håller ihop i små grupper.
Arten är en parbildande biparental (båda) munruvare som är svagt revirhävdande. I sjön försvarar paret ofta ett revir på toppen av en klippa. Honan ruvar de första 9-13 dagarna och hanen resterande tiden. Den totala ruvningsperioden är ca 3 veckor. Även efter att avkomman släppts ut hjälps de åt att vakta dem under ca 2 veckor. Antal yngel per lek brukar variera mellan 8-15 st.
I akvarium är hanarna under lekperioden något aggressiva mot varandra, men i övrigt fredliga. Bäst är att hålla dem parvis ihop med andra fredliga arter. Ett lämpligt akvarium skall ha finkornig sand som bottenmaterial, samt några större stenar.
Hanar och honor skiljer sig inte så mycket åt även om hanarna oftast är något större och är något starkare färgade. Man känner till två olika geografiska varianter (vid Kanoni och Tembwe II) av denna art. Vid Kanoni har vuxna exemplar en gul ryggfena utan svarta markeringar. Vid Tembwe har de en svart ryggfena med vita prickar och ett gult inslag.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES