Zoopet
Tanganicodus irsacae
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Tanganicodus irsacae
Prickig hästnosciklid


Vetenskapligt namn:
Tanganicodus irsacae
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Prickig hästnosciklid
Ursprung:
Tanganyikasjön: i sjöns norra halva.

Foto © Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur) men främst växtätare (fintrådiga alger som de skrapar av från klippunderlaget). Den äter i akvarium allt standardfoder, men fodret bör innehålla en hel del vegetabilier. Man bör undvika fryst Artemia och andra mjukfoder eftersom dessa foder kan leda till att matsmältningen påverkas negativt. I sin naturliga miljö lever de i klippbiotopens översta 2-3 meter. Den prickiga hästnosen är en munruvare där såväl hanen som honan ruvar rommen. Först ruvar honan i omkring 10-12 dagar och sedan flyttas larverna till hanens mun som ruvar dem i ytterligare 10-12 dagar. De är parbildande men om bara akvariet är stort nog kan man gärna hålla flera par ihop. Skaffa gärna en liten grupp på 6 eller fler. Hanarna är starkt revirhävdande. Hästnoscikliderna behöver många gömställen i akvariet och eftersom de i sjön lever på grunt mycket syrerikt vatten är det nödvändigt med stark vattencirkulation i akvariet. Håller de sig i akvarium nära pumpens utblås, finns det sannolikt inte tillräckligt med syre i vattnet. Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men i regel är hanarna större än honorna. Det förekommer flera geografiska varianter runt sjön som färgmässigt skiljer sig något åt. Varianten på fotot kommer från Kavalla i Zaire (där också fotot är taget).

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Svart ovanlig
Kommentar av: Linnea1987 den 2014-10-10

Ja. Bilden på denna fisken är högst ovanlig, nära inpå obefintlig. Dom kan bli gråa i fångenskap, men det är pga stress. Men vi har här hemma för ca 2mån sedan blivit så lyckliga över att EN av våra hästnosar faktiskt har den färgen! :) Helt svart med vit/blåa prickar på kroppen. Vi skall försöka få fler yngel på den och se om det är genetiskt eller bara ett " felsteg" i naturen. :)

Ljusbeige.
Kommentar av: Azur den 2006-09-28

Den mörka form av Tanganicodus som är på bilden är extremt sällsynt eller helt obefintlig inom hobbyn. Alla Tanganicodus jag sett till försäljning är ljusbeige fiskar med blå punkter och, beroende på fångstort, ibland med svaga band.
Så här ser Tanganicodus irsacae "Kavalla", dvs den ras som skall vara på bilden ovan, ut: http://burnel.club.fr/Photos/Tanganicodus_Kavalla.html

Inte bara algmat
Kommentar av: klassisk ära den 2003-09-15

T. irsacae äter inte vegetabilier i lika stor utsträckning som andra hästnosar. Mycket av dess näring får den av små kräfdjur som den hittar mellan de algbevuxna stenarna i dess habitat. Den är alltså inte enbart en "stenskraparare" som till exempel Eretmodus cyanostictus.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia