Zoopet
Callochromis pleurospilus
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Callochromis pleurospilus
Regnbågsciklid


Vetenskapligt namn:
Callochromis pleurospilus
Tidigare vetenskapligt namn:
Callochromis greshakei
Callochromis sp. 'rainbow'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Regnbågsciklid
Ursprung:
Tanganyikasjön: Runt hela sjön.

Foto: Ad Konings
I huvudsak köttätare (små ryggradslösa djur och sediment i sanden). I akvarium äter de vad som erbjuds, men deras kost bör i huvudsak bestå av smått fryst foder (t.ex. cyclops).
I sin naturliga miljö återfinns denna art oftast över sandbotten på relativt grunt vatten (1-4 meters djup).
Regnbågs-sandcikliden är en maternal (honan) munruvare och kullarna brukar variera mellan 15-35. Hanarna bygger små sandslottsbon (ca 15 cm i diameter)i sanden. Munruvande honor bildar små grupper.
Denna art är relativt fredlig och hanarna är inte speciellt revirhävdande. Den är relativt vek och skall därför inte hållas ihop med aggressiva fiskar. Lämpligt sällskap är andra sandlevande tanganyikaciklider. Den hålls bäst i grupper med 6-10 individer.
Ett lämpligt akvarium skall som bottenmaterial ha rikligt med finkornig sand så att hanarna kan bygga bon. Några stenar som revirgränser bör också finnas i akvariet.
Honor och ungdjur är alltid silverfärgade. Denna art förekommer i en mängd olika populationer runt sjön. De vanligaste är Burundi-varianten som är rödprickig, den rödaktiga från Zambia och Kigoma-varianten (se foto) som har en blåskimrande kropp och en bred röd söm i ryggfenan.
Fotot visar en hane i förgrunden och en hona i bakgrunden.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skönt flyt, så långt...
Kommentar av: Idrok den 2007-09-29

Min grupp (3+3) funkar bra så långt i 240l tillsammans med Brevis och Pulcher. En hona har troligen lekt redan i affären och ett par lekte redan andra dygnet i mitt nystartade akvarium. Det har nu gått 14 dagar och jag väntar med spänning tills de första ynglen släpps.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia