Zoopet
Aulonocranus dewindtii
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Aulonocranus dewindtii
Gulrandig aulonocranus


Vetenskapligt namn:
Aulonocranus dewindtii
Tidigare vetenskapligt namn:
Paratilapia dewindtii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Gulrandig aulonocranus
Ursprung:
Tanganyikasjön: Förekommer runt större delen av sjön.

Foto: Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur). Den har ett sensorsystem (liknande det hos Aulonocara-släktet från Malawisjön) som används för att lyssna sig fram till var i sanden bytet finns. Lämpligt akvariefoder är smått fryst foder, men den tar även torrfoder.
I Tanganyikasjön hittar man arten i övergångszonen på 1-10 meters djup. I sjön bygger hanarna "sandslottsbon" (diameter ca 30 cm) mot en liten klippa. Boet består av grov sand och grus.
Arten är en revirhävdande maternal (honan) munruvare. Kullens storlek kan uppgå till ca 35 st. Hanarna kan vara tuffa mot varandra och därför är det bäst att hålla en mindre grupp bestående av 1 hane och några stycken honor.
Akvariet skall vara inrett med finkornig sand som helst skall vara uppblandat med lite grövre sand eller finkornigt grus för att hanen skall ha material att bygga bo med. Akvariet bör också innehålla några stenformationer.
Det är svårt att se skillnad på könen, men honan är något mer enhetligt silvergrå färgad. Hanen har också en antal blå och gula fjäll som är placerade som horisontella band. Hanarnas fenspetsar är också något mer utdragna. Det förekommer många olika populationer av denna art men de skiljer sig inte så mycket åt.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo