Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Xenotilapia sp. 'papilio katete'

Katete xenotilapia


Vetenskapligt namn:
Xenotilapia sp. 'papilio katete'
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Katete xenotilapia
Ursprung:
Tanganyikasjön: mellan Kapampa (Zaire) och Katete (Zambia).
Foto © Ad Konings
Köttätare. Den äter små ryggradslösa djur som lever i sedimentet på klipporna och som skiljs ut genom att klippsedimentet filtreras genom gälarna. Lämpligt akvariefoder är smått fryst och levande foder kombinerat med torrfoder med ett vegetabiliskt inslag.
I sin naturliga miljö lever den i klippzonen på 5-45 meters djup. Vuxna fiskar håller ofta ihop parvis, medan ungfisk oftast håller ihop i små grupper.
Arten är en parbildande biparental (båda) munruvare som är svagt revirhävdande. Honan ruvar de första 9-13 dagarna och hanen den resterande tiden. Den totala ruvningsperioden är ca 3 veckor. Även efter att avkomman släppts ut hjälps de åt att vakta dem under ca 2 veckor. Antal yngel per lek brukar variera mellan 10-20 st.
I akvarium är hanarna under lekperioden något aggressiva mot varandra, men är i övrigt fredliga. Det bästa är att hålla dem parvis ihop med andra fredliga arter, eller i en grupp på minst 8 st i ett större akvarium. Ett lämpligt akvarium skall ha finkornig sand som bottenmaterial, samt en del större stenar.
Hanar och honor skiljer sig inte så mycket åt även om hanarna oftast är något större och har något starkare färger.
De olika populationerna skiljer sig marginellt från varandra.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet