Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Xenotilapia nasus, Gombe

Fluorescent green/rundnosad Xenotilapia


Vetenskapligt namn:
Xenotilapia nasus, Gombe
Tidigare vetenskapligt namn:
Xenotilapia sp. 'fluorescent green'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Fluorescent green/rundnosad Xenotilapia
Ursprung:
Tanganyikasjön: på flera ställen främst på sjöns östra sida.
Foto © Ad Konings

Kött- och allätare (små ryggradslösa djur, phytoplankton, diatomer, copepods). I naturen silar den i munnen födan som ligger på bottensubstratet. Den skall i huvudsak ges smått fryst foder, men detta kan kompletteras med torrfoder.
I sin naturliga miljö lever den på stora djup (25-70 m) över sand och dybotten i främst övergångszonen men även i klippzonen.
Denna art är en parbildande biparental munruvare. Antal yngel per lek brukar variera mellan ca. 15 och 25st. Efter leken ruvar honan ägg/larver i ca, 2 veckor. Därefter tar hanen över avkomman och ruvar i ytterligare ca. 1 vecka innan ynglen släpps ut. De fortsätter sedan att vakta dem i ytterligare några veckor och de tar då även in dem i munnen nattetid samt vid fara.
Hanarna är under lekperioden något aggressiva mot varandra men är i övrigt relativt fredliga. Denna art hålls bäst antingen som ett par ihop med andra arter, eller i en större grupp (minst 8 st) men då i ett mycket större akvarium. Akvariet skall ha finkornig sand som bottenmaterial samt innehålla en del gömställen. Den kan hållas ihop med andra fredliga tanganyikaciklider.
Hanar och honor skiljer sig inte så mycket åt men hanar blir något längre och honorna något rundare.
Det finns flera olika populationer av arten, men de skiljer sig inte så mycket åt.





Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet