Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Xenotilapia spilopterus, Kasanga

Prickfensspilopterus


Vetenskapligt namn:
Xenotilapia spilopterus, Kasanga
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Prickfensspilopterus
Ursprung:
Tanganyikasjön: sjöns södra halva mellan Kapampa i Zaire och Kigoma i Tanzania.
Foto © Ad Konings
Den äter små ryggradslösa djur som lever i sedimentet på klipporna och som skiljs ut genom att klippsedimentet filtreras genom gälarna. Lämpligt akvariefoder är smått fryst och levande foder kombinerat med torrfoder med ett vegetabiliskt inslag.
Återfinns i övergångszonens grunda del. När de inte leker så går de i grupper, ibland i stora stim.
Prickfensxenotilapian är en parbildande biparental (båda) munruvare som är svagt revirhävdande. Honan ruvar de första 9-12 dygnen och sedan hanen resterande sex till tio dygn. Den totala ruvningsperioden är ca 3 veckor. Även efter att avkomman släppts ut hjälps de åt att vakta dem under ca 2 veckor. Antal yngel per lek varierar en hel del men kan uppgå till 40 st.
I akvarium är hanarna under lekperioden något aggressiva mot varandra, men är i övrigt fredliga. Det bästa är att hålla dem parvis ihop med andra fredliga arter. Ett lämpligt akvarium skall ha finkornig sand som bottenmaterial, samt ett antal större stenar.
Hanar och honor skiljer sig inte så mycket åt även om hanarna oftast är något större och är något starkare färgade.
Det förekommer flera olika populationer av denna art. De flesta har en "färglös" ryggfena med några svarta markeringar längst bak. Ryggfenan hos varianten som återfinns mellan Kigoma och Kasoje (kallas för "Pearly Spot Spilopterus") har små färgade prickar, men saknar markeringarna som finns hos de övriga.
Varianten som återfinns nära Mabilibili och Kasoje i Tanzania har utöver de svarta markeringarna en attraktiv gul färg på ryggfenan.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet