Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Xenotilapia sp. 'papilio sunflower' , Kalambo

Sunflower xenotilapia


Vetenskapligt namn:
Xenotilapia sp. 'papilio sunflower' , Kalambo
Tidigare vetenskapligt namn:
Xenotilapia chituta
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Sunflower xenotilapia
Ursprung:
Tanganyikasjön: sydöstra kusten mellan Chituta i Zambia och Cape Mpimbwe i Tanzania
Foto © Ad Konings

Xenotilapia sp. 'papilio sunflower', Kalambo livnär sig på små ryggradslösa djur som hittas i sedimentet på klippor, vilka filtreras ut genom dess gälar. Lämpligt foder i akvarium innefattar små frysta och levande foder kombinerat med torrfoder som har ett vegetabiliskt inslag.

Denna art hittas naturligt i klipp- och övergångszonen, på djup mellan 2 och 45 meter. Vuxna individer tenderar att hålla ihop parvis, medan unga fiskar oftare grupperar sig tillsammans. Den är en parbildande munruvare, med båda föräldrarna involverade i ruvandet, och är endast svagt territoriell. Inom deras naturliga habitat försvarar paret ofta ett territorium på toppen av en klippa.

Honan ruvar äggen under de första 9-13 dagarna, varefter hanen tar över. Den totala ruvningsperioden är ungefär tre veckor. Efter att ungarna har släppts ut hjälps föräldrarna åt att vakta dem i cirka två veckor. Antalet ungar per kull varierar mellan 8-15 stycken.

I akvarium visar hanarna en viss aggressivitet mot varandra under lekperioden, men är annars fredliga. Det bästa är att hålla dem parvis tillsammans med andra fredliga arter. Ett lämpligt akvarium för denna art bör ha finkornig sand som bottenmaterial, samt några större stenar. Hanar och honor skiljer sig inte mycket åt, även om hanarna ofta är något större och har starkare färg.


De olika populationerna skiljer sig inte så mycket från varandra, dock har den vid Chituta små prickar istället för stora svarta fläckar på ryggfenan (som de övriga).
Varianten på fotot kommer från Kalambo i Zambia. Videon visar varianten från Chaitika



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet