Zoopet
Crenicichla compressiceps
Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Crenicichla compressiceps
Randig dvärgcrenicichla


Vetenskapligt namn:
Crenicichla compressiceps
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Randig dvärgcrenicichla
Ursprung:
Brailien: Tocantins, Araguaia

Foto © Mark Smith
Köttätare (små ryggradslösa djur och mycket små yngel) och allätare. Föredrar i akvarium levande (inkl. små fiskar) och frysfoder, men tar även torrfoder.
Den randiga dvärgcrenicihlan är en parbildande substratruvare som leker i grottor. Gärna under flata stenar som honan gräver ut ett bo under. Kullarna brukar variera mellan 30 och 60 st.
Denna art är starkt revirhävdande mot andra av samma art.
Akvariet skall innehålla rikligt med gömställen i form av stenar och rötter, samt en del växter. Den är olämplig ihop med småfiskar som många tetror etc. I sin naturliga miljö lever den i snabbflytande vatten och därför bör inte vattencirkulationen vara alltför svag. Bottenmaterialet skall vara fint grus eller sand.
Det är inte helt lätt att se könsskillnad, men hanen är större och har tydliga gula band på rygg-, anal- och stjärtfenorna, medan honornas fenor är svagt orange och inte har några ränder.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Konsskilnad
Kommentar av: Ola Svensson den 2005-03-19

Det dar med rander stammer endast for vissa populationer, och hanar har band, men inte svarta rander. Da ar det latt att se skilnad pa konen. I andra populationer har honan svarta band ocksa. Da ar det nastan omojligt att se skilnad pa konen, men man kan titta pa bukomfang och sarskilt pa vilka fiskar som accepterar varandra.

trevlig fisk
Kommentar av: Frontosan den 2003-03-04

compressicepsen är min absoluta favorit fisk! den är revir hävdande och jagar mkt sina egna individer men d värkar snälla sen när d ahr parat ut jag kan varmt rekomendera den här fisken för sånna som vill ha nån ovanlig ciklid

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet