Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Plecodus straeleni

Tanganyikafjällätare


Vetenskapligt namn:
Plecodus straeleni
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Tanganyikafjällätare
Ursprung:
Tanganyikasjön: Förekommer runt hela sjön.
Foto på fisken Plecodus straeleni Foto © Ad Konings
Köttätare (främst fiskfjäll, men även fiskrom). Äter i akvarium fryst foder, men även fiskfjäll vilket gör att den i stort sett är omöjlig att hålla i akvarium.
I Tanganyikasjön återfinns den oftast klippbiotoper på 2-20 meters djup och där hittar man den ofta i närheten av Cyphotilapia frontosa som den "imiterar". Dvs. den har samma färg som denna art. Detta gör att den lättare kan närma sig andra fiskar för attackera dem och bita av några fjäll.
Tanganyikafjällätaren är en biparental (bägge ruvar) munruvare: Honan ruvar äggen/larverna tills de är färdiga att släppas ut (efter ca 6-7 dygn), därefter hjälps de åt att ruva dem en ganska lång tid (ca 1 månad). En kull kan bestå av upp till ca 200 yngel.
Dess fjällätarbeteende gör att denna art är i stort sett omöjlig att hålla i akvarium. Det har dock förekommit några gånger och den lär t.o.m. ha odlats. Ett "lämpligt" akvarium skall i alla fall vara mycket stort, innehålla massor av gömställen. Dessutom skall man inte hålla den ihop med andra fiskar.Denna art kan ha 2 olika mönster, dels ett mönster som imiterar frontosan, eller så är de mer enfärgat ljusbruna till svarta. Honorna är ofta ljusa, medan hanen är mörkare.
De som har ett frontosa-liknande mönster följer den variation man kan hitta på frontosan i olika populationer.
Foto 1 visar en hane från M´toto i Zaire.
Foto 2 visar en hona från Kalambo i Tanzania.

Medlemmarnas kommentarer



Inte bara fronotor
Kommentar av: Auratusen den 2012-01-29

Den imiterar inte bara frontosor, utan även Neolamprologus tretocephalus. Det kan man se på filmen "Jewels of the rift" hur en fjällätare smyger sig fram till en grupp Tanganyikazebror, för att sedan slå till.

Rikigt intressant.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information