Poecilia Scandinavia
Zoopet - Procambarus clarkii (orange)
Kräftor

Procambarus clarkii (orange)


Vetenskapligt namn:
Procambarus clarkii (orange)
Familj:
Cambaridae
Handelsnamn:
Röd/orange damm-, Louisiana träsk-kräfta, röd hummer
Utbredning:
Sydvästra USA samt norra Mexiko

Foto: Kjell FohrmanOmnivor (främst växtdetrit). De är inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder, maltabletter, granulat, växtdelar, frysfoder etc. Grönfoder är dock en viktig beståndsdel i deras foder.
Vid leken fattar hanarna tag i honan och placerar henne på rygg eller på sidan och håller sedan fast henne med hjälp av fothakarna. Honan bär sedan runt på äggen (50-300 st) under stjärten i ca 20-30 dygn (beroende på vattentemperatur – varmare vatten färre dygn).
Den orange dammkräftan är relativt tuff och behöver ett rejält akvarium. Ett par skall minst ha en bottenyta på 80x40 cm. Man kan hålla dem ihop med större fiskar samt stora snäckor – mindre fiskar riskerar att bli uppätna.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen (stenar och rötter) samt ha en viss cirkulation. Arten går hårt åt växterna och enbart hårdbladiga- eller flytväxter kan fungera.
Hanarnas gonopodium på kroppens undersida syns tydligt.
Arten färg varierar mycket mellan olika populationer och dessutom odlas det olika färgmorfer vilket gör att det bla. förekommer orange, röda, rosa, blå med vita prickar, vita etc.
Det är inte tillåtet att hålla denna art i Sverige – detsamma gäller för alla andra kräftarter utom den europeiska flodkräftan samt signalkräftan.

Denna art är ursprungligen en varmvattenskräfta men den har planterats ut i Europa och har anpassat sig till betydligt kallare vatten.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Äter stort av exight (2010-05-09 22:05:34)

Fick tag på en såndan här kräfta utan kännedom om att den var olaglig.

Nåväl, kräftan är runt 8-9cm och har ätit upp 2 sugmalar ena på 4-6cm den andra på 9-12cmOm oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik