Swedish flag English flag
Zoopet
Astacus astacus
Kräftor

Astacus astacus
Europeisk flodkräfta, flodkräfta


Vetenskapligt namn:
Astacus astacus
Familj:
Astacidea
Handelsnamn:
Europeisk flodkräfta, flodkräfta
Utbredning:
Europa
Foto: Erik Ahlin

Omnivor (allätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder, maltabletter, granulat, växtdelar, frysfoder, växter etc.
Arten är svårodlad. Normal leker den på hösten när vattnet kyls ner och honan bär sedan äggen i ca. 7-8 månader.
Den europeiska flodkräftan är en rejält tuff skymnings och nattaktiv kräfta som behöver ett hyfsat stort akvarium. Man bör hålla 3 honor till 1 hane och de skall ha en bottenyta på minst 100x50 cm. Man kan hålla dem i akvarium ihop med andra kallvattenlevande större fiskar.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla massor av gömställen (stenar och rötter) samt ha en viss cirkulation. Arten ger sig på växterna och enbart hårdbladiga växter och/eller flytväxter kan fungera.
Honornas stjärt är bredare samt saknar det första paret simfötter. Hanarna har en smalare stjärt och de två första paren simfötter är omvandlade till framåtriktade parningsorgan. Hanarna blir större än honorna (max. ca. 12 cm).
Arten påminner mycket om signalkräftan men den senare har en tydlig ljus fläck vid tumgreppet på klon. Denna art har trängts undan av den inplanterade signalkräftan (Pasifastacus leniusculus) då denna bär med sig sjukdomen kräftpest (en parasitsvamp) som dödar den vanliga flodkräftan. Arten är idag utrotningshotad.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo