Zoopet - Cambarellus patzuarensis sp. 'orange'
Kräftor

Cambarellus patzuarensis sp. 'orange'


Vetenskapligt namn:
Cambarellus patzuarensis sp. 'orange'
Familj:
Cambaridae
Handelsnamn:
Orange dvärgflodkräfta, Patzcuaro dvärgkräfta
Utbredning:
Sjön Patzcuaro i Mexiko.

Foto: Sonja CygnelOmnivor (allätare – främst växtdetrit). I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder, maltabletter, granulat, växtdelar, små snäckor etc.
Honan bär runt på äggen (10-60 st – antalet varierar efter honans storlek) under stjärten i ungefär en månad.
Den orange dvärgflodkräftan är fredlig. Man kan hålla den ihop med fiskar, små räkor (de kan skada större räkor, så små är att föredra) och stora snäckor (små snäckor ätes). Man kan hålla 3-4 exemplar i ett litet akvarium på 12-15 liter.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla en del gömställen (stenar och rötter) samt ha en viss cirkulation. Arten rör inte växterna i någon större utsträckning och passar därför även bra i ett växtakvarium.
Honorna är ofta något större än hanarna – ca. 4,5-5 cm resp. 4-4,5 cm kroppslängd. Honornas främre kropp är dessutom något kraftigare.
Denna arts normalfärg är brun. Det är dock den orange färgmorfen av denna art som är populär i akvariesammanhang.
Det är inte tillåtet att hålla denna art i Sverige – detsamma gäller för alla andra kräftarter utom den europeiska flodkräftan samt signalkräftan.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

? av 3 guppy (2007-10-12 18:10:20)

12 liter låter för litet för tre.
Dem ska ha hög cirkulation.
Det gillar iallafall Florian!