Zoopet - Cherax quadricarinatus
Kräftor

Cherax quadricarinatus


Vetenskapligt namn:
Cherax quadricarinatus
Familj:
Parastacidae
Handelsnamn:
Australiensisk flodkräfta, red claw
Utbredning:
Norra Australien och Papua Nya Guinea. Odlas även i Sydamerika, Israel och Hawaii

Foto: Roy WerklandOmnivor (främst växtdetrit). De är inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder, maltabletter, granulat, växtdelar, frysfoder etc. Grönfoder är en viktig beståndsdel i deras foder.
Vid leken viker hanen upp ryggskölden och in bakkroppen under sig samtidigt som honan hålls fast. Parningsprocessen är snabbt överstökad, därefter flyr honan undan och ser till att sperman sprids mellan hennes bakben. Beroende på temperatur tar det 35-50 dygn innan äggen (kan uppgå till flera hundra) kläcks.
Arten är en relativt fredlig skymningsaktiv kräfta. Man kan hålla dem i akvarium ihop med större fiskar samt icke bottenlevande räkor. Små fiskar (speciellt bottenlevande) löper risk att bli uppätna. Man kan ha ett par i ett akvarium med en bottenyta på minst 100x50 cm. I stora akvarier (150cm/400liter) kan man ha en liten grupp på 5-6 djur.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen (stenar och rötter) samt en kraftig cirkulation. Växter äts i regel upp. Arten trivs bäst i varmt vatten men kan klara ner emot 15 grader under en kortare period.
Hanarna är ofta något större än honorna. Hanarna har en röd fläck på klornas utsida.
Arten varierar rätt mycket i färg – alltifrån blågrön till helt blå och t.o.m. svartaktig.
Det är inte tillåtet att hålla denna art i Sverige – detsamma gäller för alla andra kräftarter utom den europeiska flodkräftan samt signalkräftan.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

STOR av Dempa__90 (2009-01-25 18:01:39)

Vi har haft en i snart ett år och nu är den grymt stor den är säkert 25 cm lång. Förut brukade jag ha växter i akvariet men nu går det inte längre den äter alla växter och fiskar iblabd om den får läge annars liger den bara i sin grotta.

väldigt trevliga av volvo_sport (2008-02-11 05:02:30)

har ca 10 st är väldigt livliga och trevligagår tillsammans med kyssgurami yngel...visst händer det att en å annan blir tagen...men 9 av 10 hinner dom undan......

väldigt trevliga av volvo_sport (2008-02-11 05:02:11)

har ca 10 st är väldigt livliga och trevligagår tillsammans med kyssgurami yngel...visst händer det att en å annan blir tagen...men 9 av 10 hinner dom undan......

Lugn och fin av zikelskim (2007-10-04 22:10:27)

Kan inte riktigt hålla med vad beskrivningen säger om denna kräfta. Som jag har det nu går han i ett 720l men en massa malar som ligger på allt från 3-8 cm och han har inte rört en enda. Samt växterna har han inte heller rört.
Det som fick mig att skriva detta var att jag fick se en av mina nya malar ligga och "sova" vila under kräftan :) tyvär han jag inte ta ett kort innan jag lyckades skrämma bort den.