Akvariehelg
Zoopet - Atyoida pilipes
Räkor

Atyoida pilipes


Vetenskapligt namn:
Atyoida pilipes
Tidigare vetenskapligt namn:
Ortmannia pilipes
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Sulawesi-/mini solfjäders-/indonesisk dvägfilter-räka
Utbredning:
Indonesien, Filippinerna, Nya Guinea, Samoaöarna etc.

Foto: Christoffer MagnerholtOmnivor (detrit, plankton och alger). De är inte kräsna utan äter foderrester, flingfoder, maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, nykläckt artemia etc. Ihop med fiskar behöver de inte matas speciellt. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten har aldrig odlats i akvarium, men sannolikt måste larverna hållas en period i salt/bräckt vatten för att kunna utvecklas från larvstadiet till vuxenstadiet.
Arten är relativt fredlig och man kan hålla den i akvarium ihop med någorlunda fredliga ej alltför stora fiskar, snäckor, andra räkor och mindre sötvattenskräftor.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen (stenar, rötter och växter) samt ha en relativt kraftig cirkulation. Arten gillar att placera sig vid pumputblåset där den med sina "solfjädersben" kan fånga och filtrera ut sitt foder. Det är en tropisk art så vattnet får inte vara kallt.
Hanar och honor skiljer sig inte så mycket i storlek så det är svårt att se könsskillnad. Hanarnas främre "promenadbenpar" är dock något kraftigare.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Handelsnamn. av Radioaktiva Räkor (2008-07-13 08:07:03)

Går under namnet "Blue Ceasar"-räka hos många handlare och leverantörer.

Vänliga räkor. av Radioaktiva Räkor (2007-08-17 09:08:57)

Gullig små gynnare som föredrar att gå och skopa upp mat med sina solfjädrar hellre än att sitta still och äta ur strömmen. Aningen fega mot andra räkor dock :)Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik