Bli medlem på Zoopet
Zoopet - Caridina mariae, var. tiger
Räkor

Caridina mariae, var. tiger


Vetenskapligt namn:
Caridina mariae, var. tiger
Tidigare vetenskapligt namn:
Caridina sp. 'tiger'
Caridina cf. cantonensis 'Tiger'
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Tigerräka
Utbredning:
Sannolikt södra Kina

Foto: Sonja CygnelHerbivor (främst alger) och omnivor. De är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. I akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är ganska lättodlad och honorna bär 40-60 ägg i ca. 28-40 dygn. Avkomman är fullt utvecklade (ca. 1,5 mm) när de föds. Ynglen är "färglösa" men börjar få sina ränder vid ca 10 mm storlek.
Arten är fredlig och rör inte sin avkomma. Man kan hålla dem ihop med små och fredliga fiskar. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Vattnet får inte vara för varmt.
Honorna är ofta något längre och bredare än hanarna samt har mindre simfötter. Ibland kan man också se när honorna bär ägg.

Man skall inte hålla denna art tillsammans med "arter" som i kroppsform påminner om denna art (t.ex. bee, crystal red, black, zebra, humla) eftersom korsningsrisken då är mycket stor.
Det finns flera färgvarianter av denna art. Den vanligaste är gråaktig med ca 5 mörkbruna ränder tvärs över kroppen - en har ett orange huvud och stjärt, en annan har en mer blå grundfärg och ytterligare en har röda ränder.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Vilka fina djur. av Labiosus (2009-10-09 04:10:19)

Räkor ska jag se till att fixa så fort jag byggt färdigt mitt akvarie.

Tigerräkor av Sonja (2007-01-28 13:01:00)

Den här första bilden är inte typisk för hur tigerräkor ska se ut. Det är en lite äldre hona som var randigare när hon var yngre.
Hon liknar nästan en amano här, men det är det inte.
Tigerräkor är ganska variabla i färgen och randningen i kullarna.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik