Djurmagazinet
Zoopet - Caridina logemanni, var. bee
Räkor

Caridina logemanni, var. bee


Vetenskapligt namn:
Caridina logemanni, var. bee
Tidigare vetenskapligt namn:
Caridina cf. cantonensis, var. Bee
Caridina sp. 'bee'
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Bi/bee/biene/black bee/diamond/black & white cryst
Utbredning:
Hongkong samt sannolikt på fler ställen. Det finns också flera avelsformer

Foto: Sonja CygnelHerbivor (främst alger) och omnivor. De är inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. Håller man dem i akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning. De tar också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är ganska lättodlad och honorna bär 30-40 ägg i ca. 28-40 dygn. Avkomman är fullt utvecklade (ca. 1.5 mm) när de föds.
Bee-räkan är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man kan hålla dem ihop med små och fredliga fiskar även om man nog får räkna med att ett och annat yngel då blir uppätna av dessa. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Vattnet får inte vara för varmt.
Honorna är ofta något längre än hanarna samt har mindre simfötter. Ofta kan man också se när honorna bär ägg.

Av arten finns flera avelsformer. Vildformerna har tre färger: vitt, svart och orange (några populationer saknar orange); en orangebrun nos och stjärt (som har 4 vita prickar). Färgerna kan också variera beroende på vilket foder de får.
Man skall inte hålla denna art tillsammans med "arter" som i kroppsform påminner om den (t.ex. crystal red, bumblebee, black, tiger, zebra, humla) eftersom korsningsrisken då är stor.
Arten säljs ofta under namnet Caridina serrata och ibland som C. cantonensis.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Vilken sort? av Sonja (2007-01-31 23:01:47)

Jag tror inte det här är en bee, utan en New bee.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik