Zoopet - Paracaridina meridionalis
Räkor

Paracaridina meridionalis


Vetenskapligt namn:
Paracaridina meridionalis
Tidigare vetenskapligt namn:
Caridina sp. 'bumble bee'
Caridina cf. breviata
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Humleräka, bumblebee-räka, zebra dvärgräka
Utbredning:
Södra Kina, Hongkong

Foto: Sonja CygnelHerbivor (främst alger) och omnivor. I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. Håller man dem med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är ganska lättodlad och honorna bär 30-40 ägg i ca. 28-40 dagar. Avkomman är fullt utvecklade (ca. 2 mm) när de föds.
Humleräkan är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man kan hålla dem i akvarium ihop med små och fredliga fiskar även om man nog får räkna med att ett och annat yngel då blir uppätna av dessa. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Vattnet får inte vara för varmt.
Honorna är ofta något längre och bredare än hanarna samt har mindre simfötter. Ibland kan man också se när honorna bär ägg. Äggbärande honor har också intensivare färger.

Man skall inte hålla denna art tillsammans med "arter" som i kroppsform påminner om denna art (t.ex. bee, new bee, crystal red, black, tiger, zebra) eftersom korsningsrisken då är mycket stor.
Av denna art förekommer det flera populationer och även avelsformer. Den har 3 mörka vertikala band. Arten åminner om Caridina sp. "bee" samt C. sp. "new bee". "Bee" har en orangebrun nos, "New bee" har en vit nos medan humleräkan har ett helt brunt huvud.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Inte så lättodlade av Sonja (2006-12-07 00:12:07)

Jag har problem med att få mina att föröka sig. Dom får rom och går länge med den men sen händer något och det syns aldrig till några yngel.
Hos mig är de här räkorna mycket lugnare och tillbakadragna än någon av de andra sorter jag har. Jag ser inte till dom speciellt ofta.
En egenhet jag sett ibland är att de hänger gärna uppochner under flytväxterna. Det brukar inte dom andra göra.