Zoopet - Procambarus alleni (blå)
Kräftor

Procambarus alleni (blå)


Vetenskapligt namn:
Procambarus alleni (blå)
Familj:
Cambaridae
Handelsnamn:
Blå Floridakräfta, blå kräfta, Floridahummer
Utbredning:
Florida

Foto: Kjell FohrmanOmnivor (främst växtdetrit). De är inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder, maltabletter, granulat, växtdelar etc. Grönfoder är dock en viktig beståndsdel i deras foder.
Vid leken fattar hanarna tag i honan och placerar henne på rygg eller på sidan och håller sedan fast henne med hjälp av fothakarna. Honan bär sedan runt på äggen (20-200 st) under stjärten i ungefär 30-35 dygn.
Arten är relativt fredlig. Man kan hålla dem i akvarium ihop med större fiskar samt stora snäckor – mindre fiskar riskerar att bli uppätna (speciellt bottenlevande är i farozonen). Man kan hålla ett par i ett så pass litet akvarium som 60x30 cm men ett något större akvarium är att föredra. En liten grupp fungerar också men då behövs ett större akvarium.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen (stenar och rötter) samt ha en viss cirkulation. Arten kan gå ganska hårt åt växterna och enbart hårdbladiga växter kan fungera.
Honorna är ofta något större än hanarna.
Det är inte tillåtet att hålla denna art i Sverige – detsamma gäller för alla andra kräftarter utom den europeiska flodkräftan samt signalkräftan.
Artens normalfärg är brun. Det är dock den blå färgmorfen av denna art som är populär i akvariesammanhang.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar