Zoopet
Eretmodus sp. 'ubwari'
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Eretmodus sp. 'ubwari'
Randig hästnosciklid


Vetenskapligt namn:
Eretmodus sp. 'ubwari'
Tidigare vetenskapligt namn:
Eretmodus sp. 'north'
Eretmodus sp. 'cyanostictus north'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Randig hästnosciklid
Utbredning:
Tanganyiksjön: Ubwari i "Kongo"

Foto: Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur) men främst växtätare (fintrådiga alger som skrapas av från klippunderlaget). Tar i akvarium allt standardfoder, men fodret bör innehålla en hel del vegetabilier. Undvik fryst Artemia och andra mjukfoder då de påverkar matsmältningen negativt.
I Tanganyikasjön lever de enbart i de övre delarna (oftast ej djupare än 3 meter) av klipp- och övergångszonernas.
Den randiga hästnosen är en munruvare där såväl hanen som honan ruvar rommen. Först ruvar honan i ca. 10-12 dagar och sedan flyttas larverna till hanens mun som ruvar ytterligare 10-12 dagar. De är parbildande. Om akvariet är stort nog kan man hålla flera par ihop. Starta med en liten grupp på 6 eller fler.
Hanarna är starkt revirhävdande och hästnoscikliderna behöver många gömställen i akvariet och då de i sjön lever i rejält syrerikt vatten är det nödvändigt med stark vattencirkulation. Håller de sig nära pumpens utblås, är det inte tillräckligt med syre i vattnet.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men i regel är hanarna större än honorna. Det förekommer flera geografiska varianter runt sjön som färgmässigt skiljer sig något åt. Arten Eretmodus cyanostictus är numera uppdelad i tre arter: en sydlig E. cyanostictus, en nordlig E. marksmithi samt E. sp. 'ubwari'

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet