Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Astatotilapia burtoni

Burtons haplis/munruvare, stor munruvare


Vetenskapligt namn:
Astatotilapia burtoni
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis burtoni
Tilapia nadinae
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Burtons haplis/munruvare, stor munruvare
Ursprung:
Afrika. Allmänt spridd i Tanganyikasjön och i omgivande floder.
Foto på fisken Astatotilapia burtoni Foto © Roger Johansson

Allätare. Små fiskar, insektslarver, alger, växtdelar. I akvarium bör den ges en allsidig kost.
Arten är en maternal (honan) munruvare där honan ruvar 50-80 ägg/larver efter varje lek  Efter ca. 12-13 dygn släpps ynglen ut första gången, sedan fortsätter de att under natten söka skydd i honans mun i ytterligare ca. 1 vecka.
Man kan antingen hålla en hane ihop med flera honor eller flera par (gärna minst 5) ihop. Artens hanar är sinsemellan aggressiva och har man flera sådana i akvariet måste det vara en bra bit större än vad som anges i artbeskrivningen. En fördel med att ha flera hanar ihop är att de då färgar ut betydligt bättre.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla en hel del stenar som bildar gömställen och gärna en del tåliga växter som t.ex. Anubias och Vallisneria. Bottenmaterialet bör vara sand.I naturen blir hanarna ca. 12 cm och honorna några cm kortare. I akvarium blir de ofta betydligt större (hanarna ca. 15-17 cm).
Hanarna blir längre, har fler äggfläckar på analfenann samt har intensivare färger än vad honorna har (de är mer silverfärgade).

Det förekommer 2 färgmorfer av arten. En med ”blåaktiga” hanar och en med ”gula” hanar (på fotot ovan). De bägge morferna lever tillsammans i sjön. Det finns också färgmässiga övergångsvarianter av de bägge morferna. Hanarna kan också ”skifta färg” beroende på "humör".

Medlemmarnas kommentarer



Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information