Zoopet
Simochromis babaulti, Burundi
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Simochromis babaulti, Burundi
Babaulti´s munruvare


Vetenskapligt namn:
Simochromis babaulti, Burundi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Babaulti´s munruvare
Utbredning:
Tanganyikasjön: Burundi.

Foto: Ad Konings
Växtätare (fintrådiga alger och kiselalger). Skall i akvarium ha ett foder som innehåller rikligt med vegetabilier, men detta kan även kompletters med t.ex. smått fryst foder.
I sin naturliga miljö lever denna art vanligen i mycket grunt vatten i övergångszonen samt i områden med växter.
Babaulti´s munruvare är en maternal (honan) munruvare och varje kull kan ge uppemot 50 yngel (ca.30 är vanligare). Honan ruvar ca 3 veckor.
Denna art är trots sin litenhet rejält aggressiv och kan därför bara hållas i stora akvarier. Aggressiviteten riktas dock oftast enbart mot andra inom samma art och alldeles speciellt hanarna emellan. För att sprida ut aggressiviteten skall man ha en stor grupp (minst 6 st, men gärna betydligt fler) med många honor och bara några enstaka hanar.
Ett akvarium skall innehålla gott om gömställen som kan skapas med hjälp av stenar samt sand eller finkornigt grus som bottenmaterial.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen men hanarna är oftast något större och har intensivare färger. Hanarna har också ofta en distinkt svart fläck längst fram på ryggfenan. Denna art är spridd runt hela sjön och det finns geografiska variationer. Hanarna i de södra populationerna har betydligt fler röda prickar på kroppen än i de norra populationerna. De sydliga hette tidigare Simochromis pleurospilus.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet