Zoopet
Ophthalmotilapia nasuta, Magara
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Ophthalmotilapia nasuta, Magara
Randig nasutus


Vetenskapligt namn:
Ophthalmotilapia nasuta, Magara
Tidigare vetenskapligt namn:
Ophthalmotilapia nasutus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Randig nasutus
Utbredning:
Tanganyikasjön: Magara, Burundi.

Foto: Ad Konings
Allätare (växt- och zooplankton). Äter i akvarium levande och fryst foder, men även torrfoder som skall innehålla vegetabilier.
I sin naturliga miljö förekommer denna art i övergångszonen och i klippbiotopen på 5-15 meters djup. Hanen bygger där sandslottsbon på toppen av stora klippor dit de försöker locka honorna som ofta går i stim i närheten av hanarnas lekområde.
O. nasuta är en maternal (honan) munruvare. Kullarna brukar variera mellan 10 och 25.
Hanarna är revirhävdande och aggressiva mot andra av samma art (speciellt hanar sinsemellan) och man måste därför ha ett stort akvarium. Ett lämpligt akvarium skall innehålla en stor yta med finkornig sand som bottenmaterial och några större stenformationer. Bäst är att skaffa sig en liten grupp med en hane (eventuellt också en betydligt mindre hane) och minst 3 honor.
"Fläskläppen" (som ofta är något större hos hanarna) är ett kännetecken för alla O. nasuta. Honorna och ungfisk är brun- till silverfärgade. Hanarnas bukfenor brukar vara mer utdragna och ha en gul fläck på spetsen. Det finns många olika nasutus-varianter och de har ofta fått ett handelnamn efter färgteckningen eller mönstret t.ex. guldnasutus, tigernasutus, randig nasutus och svart nasutus.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg