Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Enantiopus sp. 'kilesa'

Kilesa


Vetenskapligt namn:
Enantiopus sp. 'kilesa'
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Kilesa
Ursprung:
Tanganyikasjön: Västkusten mellan Kalemie och Kavalla.
Foto © Ad Konings

Enantiopus sp. 'kilesa', även känd som Kilesa, är en köttätare som filtrerar små ryggradslösa djur från sanden. I akvariet föredrar den fryst och levande foder, men kan även äta torrfoder. I sitt naturliga habitat lever de över sandbottnar i grunt vatten. Förutom under lekperioden förekommer de oftast i stim som kan innehålla flera hundra individer.

Under lekperioden är Kilesan en maternal munruvare där honan tar hand om befruktade ägg i munnen. Hanarna är revirhävdande och i sjön etablerar de stora lekarenor där de skapar grunda lekgropar och dekorerar dem med små sandhögar. Hanarna försöker locka honorna till dessa lekplatser. I akvariet behåller hanen ett stort revir där han skapar flera grunda gropar med en diameter på cirka 15 cm. Runt bonet bygger han även dekorativa "sandtorn". En hane kan para sig med flera honor under en dag. I akvariet är hanarna aggressiva mot varandra, och det rekommenderas att hålla en vuxen hane (eventuellt även en halvvuxen) och 3-5 honor tillsammans.

För att skapa en lämplig miljö bör akvariet ha en stor bottenyta täckt av finkornig sand. Dessa sandciklider har vanligtvis en lekperiod på cirka ett år, därefter producerar honorna sällan ägg och hanens fertilitet minskar. Det är därför viktigt att byta ut lekgruppen varje år. Honorna är inte lika färggranna som hanarna utan har en mer brunaktig till silveraktig färg.


Denna art är enbart känd från västkusten mellan Kalemie och Kavalla. Den kan eventuellt också finnas i sjöns nordvästra del.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet