Zoopet
Spathodus erythrodon
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Spathodus erythrodon
Blåprickig hästnosciklid


Vetenskapligt namn:
Spathodus erythrodon
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Blåprickig hästnosciklid
Utbredning:
Tanganyikasjön: sjöns norra halva, ner till Cap Tembwe i Zaire och Kalila i Tanzania.

Foto: Ad Konings
Köttätare (insektslarver) men främst växtätare (aufwuchs). Den äter i akvarium allt standardfoder, men fodret bör innehålla en hel del vegetabilier. Man bör undvika fryst Artemia och andra mjukfoder eftersom dessa foder kan leda till att matsmältningen påverkas negativt.
I sin naturliga miljö lever de i klippbiotopens översta 2-3 meter.
Den blåprickiga hästnosen är en munruvare där såväl hanen som honan ruvar rommen. Först ruvar honan i omkring 10-12 dagar och sedan flyttas larverna till hanens mun som ruvar dem i ytterligare 10-12 dagar. De är parbildande men om bara akvariet är stort nog kan man gärna hålla flera par ihop. Skaffa gärna en liten grupp på 6 eller fler. Hanarna är starkt revirhävdande.
Hästnoscikliderna behöver många gömställen i akvariet och eftersom de i sjön lever på grunt mycket syrerikt vatten är det nödvändigt med stark vattencirkulation i akvariet. Håller de sig i akvarium nära pumpens utblås, finns det sannolikt inte tillräckligt med syre i vattnet.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men i regel är hanarna större än honorna. Det förekommer flera geografiska varianter runt sjön som färgmässigt skiljer sig något åt.
Varianten på fotot kommer från Kavalla i Zaire.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Trevlig art
Kommentar av: Auratusen den 2010-07-15

denna art är mycket trevlig att ha i akvariet. helst bör man ha en grupp på 4 st så de får para ut sig.

det har jag. jag har en VF grupp på 4 st och jag fick ett par efter några dagar. man bör flytta de utstötta fiskarna eftersom den dominanta hanen kan bli rätt agressiv. men lägg ute lite stenar mitt i akvariet så de inte behöver se varandra så mycket tills du har flyttat dom. men denna art är ändå rätt fredlig. vad jag också älskar hos denna ciklid är deras lekbeteende. de delar ju på ruvningen av äggen.

men dom som säljs i affären är inte svarta, utan beiga, med lysande blåa prickar och lite granna orange i teckningen.

här har ni en bild på hur de flesta ser ut. detta är min hona
http://www.ciklider.se/galleri/showphoto.php?photo=1332

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo