Att starta ett växtakvarium

Att starta ett växtakvarium

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Text och foto: Christian Alfredsson (Alla foton kan klickas upp till fullformat)

Under många år har jag envisats med att enbart hålla olika Tropheus-arter och malawiciklider. Fortfarande är dessa mina favoriter men ibland måste man prova något nytt. I mitt fall var det att byta ut malawiakvariet i huset till ett akvarium med vanligare fiskar och växter. Tanken var att jag skulle prioritera växterna och välja få fiskar som inte rör växterna.


Utgångsläget, ett 576-akvarium med ”Back-to-Nature”-bagrund som tidigare hyst malawiciklider.

Eftersom jag behövde förkovra mig i ämnet akvarieväxter började jag söka efter olika informationskällor. Varken Ciklidbladet eller www.ciklid.se visade sig innehålla så mycket information om växter. Däremot fanns det en hel del matnyttigt på Zoopet. Det verkar som om ett gäng växtintresserade akvarister har samlats där.

Mycket tips

Under sommaren gick jag igenom massor av trådar i Zoopets forum för att få ihop ett koncept som skulle kunna fungera hos mig. De som håller till i forumet svarar på alla nybörjarfrågor på ett pedagogiskt sätt, även om de redan har svarat på liknande frågor många gånger tidigare. Det är anmärkningsvärt hur bra service jag fick i forumdiskussionen. Jag har inte själv ställt några frågor utan använt sökfunktionen för att hitta svar på mina frågor. Det finns ofta flera bra svar på samma fråga så man kan välja det som passar bäst. Det enda problemet jag har haft i dessa trådar har varit att förstå vad alla menar. Utryck som PMDD och CO2 har ju gått mig obemärkt förbi. Denna artikel ska inte heller försöka förklara detta i detalj då jag fortfarande har för lite kunskap i ämnet. Om ni vill plugga kemi kan jag rekommendera en del av diskussioner som finns i forumet.

Förutsättningar

Följande saker hade jag sedan innan: - Akvarium 160*60*60 - Bakgrund Back-to-Nature Rocky
- Filtermatta bakom hela bakgrunden och en Powerhead 802 på varje sida. - Grus från Simontorp, 3 - 5 mm . - Lysrör 4*18W T8, Sylvania Aquastar 10000 K
Som man kan utläsa av listan var jag tvungen att komplettera med bättre belysning och en CO2-anläggning.


Pumphuvudet och övriga teknikaliteter gömdes bakom bakgrunden.

Belysning

Redan när jag hade varit hemma hos Christian Wrang och fotat hans T5-lysrör för en artikel till Ciklidbladet häromåret bestämde jag mig för att köpa sådana lysrör. Fördelarna var att man kunde köpa ett behändigt vattentåligt monteringspaket och det faktiskt följde med riktigt bra måsvingeformade reflektorer. Min lysrörsramp är en heltäckande plastramp från Bioplast. Det finns två luckor där det inte satt några lysrörsarmaturer monterade. Jag beställde två paket som bara var att skruva fast, det gick mycket enkelt. Akvariet fick nu totalt åtta stycken lysrör. Enligt experterna på forumet bör man ha runt 0,5 watt per liter. Jag kommer inte upp i detta men det är inte praktiskt möjligt att få in fler lysrör. Ska man vara riktigt seriös så är det metallhalogenlampor som gäller.


Lysrörsrampen kompletterades med ett färdigt monteringspaket avsett för två stycken T5 lysrör.

CO2-anläggning

Förra gången jag skulle producera CO2 till ett växtakvarium var för omkring 20 år sedan. Då använde jag mäsk i en plastbehållare och ledde ner koldioxiden i akvariet. Hela huset luktade hembränneri och mina föräldrar klagade. Att få en klagande sambo är inte ett alternativ. Istället skaffade jag nu en CO2-tub på två kilo. Den är kopplad via en magnetventil och tillåter bara CO2-tillförsel när lysrören är tända, eftersom de sitter på samma timer.

 


CO2-tuben med magnetventil

CO2-reaktor

Jag trodde från början att man skulle leda ner slangen från CO2-tuben i akvariet och låta den bubbla lite fridfullt. Senare trodde jag att man kunde leda ner CO2 genom en syresten. Nejdå, en reaktor behövde man tydligen. Det finns självklart färdiga reaktorer att köpa, men jag valde att bygga en själv. Den består av en flaska som jag leder ner CO2 till, flaskan är fylld med grovt filtermaterial. Den ena änden på flaskan är öppen och i andra änden sitter en Powerhead 802. Det är med andra ord en himla cirkulation i flaskan. Detta är placerat bakom bakgrunden. Det verkar som om många istället för reaktor använder ett ytterfilter, det är då bara att leda in CO2 i insuget till filtret så blir vattnet berikat på vägen. Själv har jag inga ytterfilter och vill inte skaffa något heller.

Skiss på min hemmabyggda CO2-reaktor monterad på ett pumphuvud.

Rötter

Rötter är supersnyggt och jag har saknat dem i Tropheus-karen. Självklart skaffade jag ett par maffiga bitar och slängde i nu när tillfälle gavs. Det gjorde att vattnet blev gulare än önskat i början, och det hämnade säkert tillväxten en del. Mitt råd är att använda inkörda rötter från början. Jag hade inte ro att vänta så vattnet fick vara gult i början. Det är då särskilt bra att metoden bygger på att man byter 50 % vatten varje vecka.

Växter

Jag skrapade ihop alla växter jag hade i akvarierummet, vilket främst var javaormbunkar och anubias. I akvarieaffären köpte jag fem stänglar av två olika sorters växter som var snygga och billiga, tänkte att billiga växter växer bra. Dessutom hittade jag en annons på Zoopet där en kille ville sälja Riccia-mossa. Den fanns ju i alla coola utställningsakvarium så det var jag tvungen att skaffa. På köpet fick jag ett par sorter till. En kompis donerade lite skott från sitt akvarium. Så var starten klar. Tanken är att man börjar med många olika växter för att se vad som funkar bra i just detta akvariet.

Växtlista med personliga erfarenheter:

Anubias barteri var. nana
Växer långsamt och det blir lätt alger på bladen, men sitter vackert på rötter. Jag tycker att den är vacker med sina luftrötter och ovala blad.

Microsorum pteropus - Javaormbunke
Växer långsamt men sitter snyggt på rötterna. Denna växt har jag drivor av i akvarierummet. Den växer okey i det vattnet, får se hur den klarar sig med lägre pH.

Echinodorus tenellus - Dvärgsvärdplanta
Växer ganska bra och ska bilda en tät matta. Min såg ganska nysådd ut från början.

Hygrophila polysperma – Indisk Hygrophila
Växer riktigt fort, vilket är bra då algerna inte hinner fastna på den.

Echinodorus bleheri - Paniculatus-svärdplanta
Har inte alls tagit sig i mitt akvarium. Det kan bero på att den varit pinad i ett tanganyikakar ett år innan och inte så stor. Den ska tas bort då jag troligtvis inte kommer att ha några solitärväxter alls.

Vallisneria spiralis – Rak vallisneria
Har inte tagit sig än. Vill att den ska bilda en härligt kompakt vägg på ena sidan.

Riccia fluitans - Dammlevermossa
Är en riktigt kul flytmossa. Jag binder ett knippe runt en sten med fisketråd. Det blir små vackra bollar. Jag låter lite grann flyta uppe i ena hörnet, där växer den fort och ger mig möjlighet att binda små nya bollar. 

Bacopa monnieri – Liten tjockbladsväxt
Växer inte för fort och är riktigt vacker. Den är lättskött då man inte behöver ansa den hela tiden.

Fiskar



Självklart finns det ciklider i akvariet, här en Mikrogeophagus ramirezi hanen.


och honan

Fiskarna är ju inte så noga i ett växtakvarium så jag slängde i de "svenssonfiskar" som jag hade haft på jobbet tidigare, diamanttetra (Moenkhausia pittieri) och Corydoras sterbai. Efter några dagar tyckte jag att det behövdes fler så jag kompletterade med fler diamanttetror, ett stim rödmunstetror (Hemigrammus bleheri) och ett par praktbotior (Cromobotia macracanthus) för sniglarnas skull. Självklart ville jag även ha några ciklider. Valet föll på fjärilsciklider (Mikrogeophagus ramirezi) och kakaduaciklider (Apistogramma cacatuoides). Sanningen är att det är ruskigt kul att ha små fiskar i ett stort akvarium. Det blir som en hel liten mikromiljö i vardagsrummet.



Apistogramma cacatuoides-hane

PMDD

PMDD står för Poor Mans Dupla Drops eller Poor Mans Dosing Drops. Företaget Dupla ska ha haft en bra växtnäringsprodukt som var lite dyr. PMDD är i alla fall en växtnäring som man blandar själv och är superbillig. På nätet hittade jag bara ett ställe där man kunde köpa ingredienserna och det var http://www.granholmarna.se/pmdd.htm. För en mycket liten summa kan man blanda sin egen näring. När man beställer får man också med recept för PMDD. Så varje vecka byter man 50 % av vattnet och tillsätter PMDD enligt doseringsanvisningen. Denna metod kallas för estimative index, och gör att man inte behöver bry sig så mycket om att mäta vattenvärden, vilket passar mig utmärkt. Att byta vatten är lätt men att göra vattentester är jobbigt!

Första månaden

Jag måste erkänna att jag hade förväntat mig en smått hysterisk tillväxt nu när jag hade gjort allting rätt. Men man kan väl lugnt säga att den uteblev, istället kom det blågröna alger (cyano). Precis som innan sökte jag på forumet och fann att man måste ha tillräckligt mycket av allt. PMDD skulle vara tillräckligt då jag följden råden om vattenbyten på 50 %. Det som gjorde att algerna avtog hos mig tror jag var att jag släppte på lite mer CO2. Växterna började nu växa om än lite långsamt och algerna återkom inte. Jag tror att man ska försöka bibehålla jämna värden eftersom alger klarar svängningar mycket bättre än växter.



Den förväntade hysteriska tillväxten uteblev, istället kom det blågröna alger (cyano).

Skötsel

Att hålla tanganyika- eller malawiciklider är ruskigt lätt. Om man gör vattenbyten med bikarbonattillsats och salt, samt sköter matningen så funkar det i regel bra. Växtakvarium är en helt annan femma. Det är svårare och tar mer tid i anspråk. Förutom vattenbyten med PMDD så måste man gallra och hålla snyggt. Växer det mycket kan det ta en bra stund. Jag har lagt upp följande schema.:

Varje dag:

- Mata fiskar.
- Kolla så att alla fiskar mår bra.

Varje vecka:

- 50 % vattenbyte med PMDD.
- Kontroll så att CO2-tuben inte är tom.
- Rensa och ansa växter.
- Ta bort alla döda växtdelar.


Akvariet några månader efter uppstart.

Slutsats

Har du tid och vill ha en utmaning ska du prova att starta ett växtakvarium. Jag kan tänka mig att alla akvarier med växter skulle må bra av PMDD. CO2 och belysning kan vara ganska dyrt och verkar vara det som påverkar tillväxthastigheten mest.




Första sidan Akvarieguide Opublicerad